« Назад

 

 

Підготовка

Дуже важливим аспектом роботи RAID-масиву є своєчасне отримання інформації про жорсткий диск, що вийшов з ладу, і оперативну його заміну. Програмний RAID в Linux, керований утилітою mdadm, легко вирішує це завдання.

Отже, у нас є встановлена ​​Linux Debian з налаштованим програмним RAID1-масивом. Ми хочемо отримувати повідомлення електронною поштою про всі відхилення від нормальної роботи RAID-масиву. Немає нічого простішого.

Для початку підправимо файл /etc/mdadm/mdadm.conf. Пропишемо туди адресу електронної пошти, куди ми хочемо надсилати тривожні повідомлення:

#vim /etc/mdadm/mdadm.conf
DEVICES /dev/[hs]d*
MAILADDR alex@example.com

 

Налаштування поштового сервера

Для надсилання службових повідомлень нам не потрібно налаштовувати повноцінний поштовий сервер зі спам-фільтром та антивірусом (хоча, якщо він є на сервері – вам більше нічого не потрібно налаштовувати, службові листи будуть йти), нам підійде і трохи підредагований exim4, що входить до складу стандартної установки операційної системи Linux Debian:

#dpkg-reconfigure exim4-config

 

На запитання відповідаємо так:

Exim1

 

 У поштовому імені системи, вказуємо ваше доменне ім’я:

Exim2

 

На всі інші питання відповідаємо за замовчуванням.

Перевіряємо, що в нас вийшло, для цього в командному рядку:

#mailx alex@example.com
Subject:test
CC:
test message
.
#

 

 Якщо ви отримали тестовий лист (а інакше і бути не може), значить все працює. І як тільки жорсткий диск у масиві вийде з ладу, ви одразу про це дізнаєтесь.

 

May 12, 2013

Якщо у вас виникли питання

ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ!

Залишіть свої дані і ми зв'яжемося з вами найближчим часом