« Назад

SSD диск дуже цікавий пристрій, що викликає багато спекотних суперечок і суперечливих висловлювань на свій рахунок. Воно програє у вартості звичайному магнітному диску, кажуть одні, що це за смішні обсяги, кажуть інші, спочатку працює швидко, а потім усе повільніше й повільніше, кажуть треті, має обмежений термін експлуатації, кажуть четверті. Всі вони мають рацію, але тільки в тому випадку, якщо розглядати SSD диск як аналог звичайному магнітному жорсткому диску – адже це зовсім інший пристрій і працювати з ним, і налаштовувати його, потрібно зовсім по-іншому. Спочатку розберемося в специфіці його роботи. Є хороша стаття на цю тему. Якщо коротко резюмувати її суть – SSD диск дуже не любить працювати з інформацією, що перезаписується, і його має сенс використовувати тільки з сучасними операційними системами (Windows 7,8), що підтримують команду TRIM. Чи варто використовувати SSD диск у своїй системі? Так, безумовно, без нього навіть найпотужніший комп’ютер, із чотириядерним процесором, 16 ГБ оперативної пам’яті останнього покоління та гарною відеокартою, здасться вам повільним динозавром, при порівнянні. Ну, а як же бути з файлами підкачки, кешами та іншими даними, що постійно змінюються, запитаєте ви? Все дуже просто – SSD накопичувач потрібно використовувати у зв’язці з традиційним магнітним диском, на якому зберігатиметься вся “шкідлива” для твердотільного накопичувача інформація.

 

Вихідна інформація

Отже, той, хто прочитав передмову, знає, що є система з двома встановленими дисками – SSD і традиційним магнітним. Завдання – встановити операційну систему Windows 7 на SSD диск оптимальним чином, без істотного зниження продуктивності у подальшій експлуатації.

До встановлення системи

Для уникнення неправильного визначення системою типу жорсткого диска SSD (Windows все-таки), відключаємо магнітний диск на час встановлення операційної системи. У біосі включаємо режим AHCI для дисків. Тільки в цьому режимі буде можливість використовувати команду Trim, без якої успішна експлуатація диска SSD буде неможлива. Встановлюємо операційну систему. SSD диск не розбиваємо.

Після встановлення системи

Відразу перевіряємо чи увімкнена Trim. Для цього в командному рядку набираємо fsutil behavior query DisableDeleteNotify. Якщо результат – 0, trim включена, якщо -1, виконуємо команду по включенню trim – fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0:

Ssd

 

 

Відключаємо систему відновлення Windows:

Ssd2

 

Ssd3

 

Відключаємо стиснення та індексацію даних:

Комп’ютер > клацаємо правою кнопкою миші по SSD диску > Властивості > Знімаємо галочку “Дозволити індексування вмісту файлів на цьому диску на додаток до властивостей файлу” > У вікні попередження вибираємо “Застосувати для диска та всіх вкладених файлів та каталогів” > Знімаємо галочку з ““:

Ssd4

 

Ssd5

 

Відключаємо глибокий сну (перехід у сплячий режим). Для цього в командному рядку вводимо powercfg -h off і тиснемо клавішу enter.

Відключаємо Prefetch та Superfetch. Для цього скористаємося утилітою regedit. Необхідна гілка реєстру – “HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager\Memory Management\PrefetchParameters”. У ній ключі EnablePrefetcher та EnableSuperfetch надає нульові значення:

Ssd6

 

Налаштуємо план електроживлення.

Панель керування > Електроживлення > Розкриваємо список “Показати додаткові плани електроживлення” > Вибираємо план “Висока продуктивність” > Посилання “налаштування плану електроживлення“> Посилання “Змінити додаткові параметри електроживлення” > вибираємо параметр “Жорсткий диск” > Опцію “Вимкнути жорсткий диск через” виставляємо в 0:

Ssd7

 

Переносимо файл підкачування на магнітний жорсткий диск:

Ssd8

 

Відключаємо LargeSystemCache.

regedit > Відкриваємо гілку “HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contr ol\SessionManager\Memory Management” > Значення ключа LargeSystemCache  встановлюємо о 0.

Відключаємо службу Windows Search.

Панель керування > Адміністрація > Служби > Знаходимо та відключаємо службу:

Ssd9

 

 Переносимо кеші браузерів на магнітний диск.

Створюємо каталог для зберігання кешу на магнітному диску.

Mozilla Firefox:

Відкриваємо сторінку з налаштуваннями. Для цього в новій вкладці вводимо about:config. Створюємо рядковий параметр browser.cache.disk.parent_directory, де в якості значення вказуємо шлях до папки з кешем на магнітному диску (як є, без лапок, кеш зберігатиметься в підпапці Cache), перезапускаємо Fx.

Google Chrome:

Відкриваємо властивості ярлика Google Chrome. У полі «об’єкт»,через пропуск,вписуєте параметри:

--disk-cache-dir="D:\Шлях_до_папки_в_лапках"

 

Окремо хочеться сказати про SSD диски Intel. З ними поставляється спеціальна утиліта – Intel SSD Toolbox, яка дозволяє виконати базові налаштування системи, перепрошувати диск, виконати діагностику, налаштувати профілактичні процедури за розкладом та ін.

Ssd10

 

На думку багатьох і нас у тому числі, SSD диски Intel – це одні з найнадійніших на сьогодні твердотільних дисків.

Посилання:

http://itc. ua/articles/ssd-nakopiteli_dolgaya_doroga_na_olimp_45858/

http:/ /nanogate.blogspot.com/2011/08/ssd.html

http:/ /rapidsoft.org/articles/hardtuning/item/51-win7_for_ssd

http://forums.goha.ru/showthread_0_0_p16494060#post16494060

 

May 14, 2013

Якщо у вас виникли питання

ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ!

Залишіть свої дані і ми зв'яжемося з вами найближчим часом